SSL-certifikat för ökad säkerhet

  • Webbutveckling

De senaste åren har Google arbetat för en mer säker upplevelse på internet för sina användare. Googles webbläsare Chrome börjar från och med juli varna för alla sajter utan https (SSL-certifikat) och de kommer att markeras som “inte säkra” (“not secure”).

Vad är SSL-certifikat och hur fungerar det?
Ett SSL-certifikat eller HTTPS som det också kallas, är en kryptering som sker mellan webbläsare och servern. Med ett certifikat skyddar man information som skickas så att ingen kan läsa det på vägen, så att den når den person som det var menat för. När en webbläsare ansluter till en webbplats kontrolleras webbplatsens SSL-certifikat och berättar för användaren om den är säker på att surfa på eller inte.

Varför ska man ha ett SSL-certifikat?
- Det rankar din hemsida högre eftersom Google arbetar aktivt med att visa säkra och relevanta resultat.
- Det skyddar dina kunders information. I och med GDPR har detta blivit ännu viktigare.
- Du får större trovärdighet bland dina besökare.

Det finns olika typer av SSL-certifikat, vem ska jag använda till min sida?
Det finns olika säkerhetsnivåer på certifikaten - DV (Domain Validation), OV (Organisation Validation) och EV (Extended Validation). Den säkraste anslutningen är Extended Validation och då visas även företagsnamnet i adressfältet. För exempelvis e-handel rekommenderas att du använder OV då DV verifierar att webbplatsen du besöker är krypterad, men inte säker identitetsmässigt. Med DV kan inte användaren lita på att exempelvis en transaktion överförs på rätt sätt. Du som inte har en webshop kan använda DV.

Hur fixar man ett SSL-certifikat?
Om du saknar ett SSL-certifikat till din hemsida kan du höra av dig till oss eller till ditt hostingbolag/webbhotell så kan du få hjälp att ordna detta. Tänk på att certifikaten är tidsbegränsade och behöver förnyas periodvis.

Oh no, mitt hostingbolag har inte SSL-certifikat!
Vi på Zebraweb erbjuder webbhotell hos oss. Välkommen att höra av dig så kan vi hjälpa dig att byta webbhotell och implementera certifikatet.

18 Jun 2018